українська російська англійська
Держсільгоспінспекція заявляє про необхідність забезпечення регіональних лабораторій високоякісним обладнанням
23.02.2012 | 15:42
Прес-служба Державної інспекції сільського господарства

Питання створення і загалом, проведення лабораторних досліджень, на особливому контролі в Державній інспекції сільського господарства України. Саме враховуючи цей факт, а також фактор посилення лабораторного потенціалу в регіонах керівництвом Держсільгоспінспекції України проведено ряд  консультацій з провідними світовими виробниками лабораторного обладнання щодо придбання високоточної техніки для регіональних лабораторій.

Таким чином, розуміючи потреби агровиробників в отриманні відповідних лабораторних висновків для своєї продукції, Держсільгоспінспенкція України започатковує  створення контрольно-лабораторної сітки, в якій кожна лабораторія буде проводити дослідження відповідно до українських та європейських стандартів, що в свою чергу гарантує якість продукції аграрного комплексу, як на вітчизняному, так і на світовому ринку.

Спираючись на досвід європейських країн, таких як Австрія, Німеччина, Франція, можна сказати, що високотехнологічне обладнання допоможе фермерам та переробним підприємствам більш точно оцінити якість зерна та продуктів його переробки, зокрема, борошна для випічки різних видів хлібобулочних виробів, забезпечити визначення технологічних показників, які зазначені в міжнародних контрактах.

Взагалі проблема аналізу властивостей реологій (дослідження матеріалів, що характеризуються одночасно властивостями твердих тіл і рідин) відіграє важливу роль в борошномельних і хлібопекарських технологіях. Питання контролю якості в цих підгалузях харчової промисловості, зокрема під час прийому продукції, на різних етапах виробництва і виході готового продукту в умовах усе більш жорсткої конкуренції виявилися досить актуальними. Окрім впливу, який робить власне подріблення зерна на початкову сировину і випікання хлібобулочних виробів, багато залежить також від складу зерна. Саме тому кожна його партія, що потрапляє на виробництво, перевіряється за усіма важливими параметрами (рівень вологості і вміст білку, щільність тощо). Для перевірки якості готового борошна часто керуються вимогами замовників, і, таким чином, аналізують не тільки склад борошна, але і його різні реологічні властивості.

Крім того, Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції, який входить до складу Держсільгоспінспекції України, вже використовує у своїй діяльності відповідне обладнання і до того ж,  придбав високоточний рідинний хроматограф, на якому зараз освоюються методики для визначення-виявлення фальсифікацій в продукції виноробства.

Слід відзначити, що надійними партнерами Держсільгоспінспекції України у вирішені цього питання став Канадсько-Український зерновий проект «Фаза 3» з яким ведеться співпраця в багатьох напрямках.

 

версія для друку