українська російська англійська
В Україні тривають заходи щодо гармонізації стандартів виробництва продукції
14.03.2012 | 18:30
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів

Зобов’язання, яке взяла на себе Україна, вступаючи до СОТ,  -  гармонізувати всі стандарти виробництва продукції в державі. На цьому наголосив у Будинку Уряду у середу, 14 березня, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий.

Минулого року на розробку таких стандартів було виділено 5 млн. грн., в цьому році сума вже подвоєна.  Як зазначив Микола Безуглий, наступний рік – останній коли Україна  повинна виконати зобов’язання щодо гармонізації стандартів і технічних умов української продукції. «Дуже величезний обсяг роботи треба зараз виконати і крім фахівців, що працюють в аграрній освіті, починаючи з цього року плануємо залучити громадські  об’єднання -  професійні і міжгалузеві – оскільки вони найбільш зацікавлені в гармонізації  стандартів і покращенню умов експорту продукції, яка виробляється».  

Микола Безуглий зазначив, що до 99,99% експортованої Україною харчової продукції немає жодної претензії. І це при тому, що 30% імпортерів  -  це країни СНД, 25%  - країни Євросоюзу, де вимоги до якості продукції є надзвичайно високими.

Україна (за умовами СОТ) повинна здійснювати моніторинг якості продукції тваринництва на своїй території. Для цього наразі створюється відповідна нормативно-правова база з впровадження суб'єктами господарської діяльності системи управління безпекою харчових продуктів (HACCP). На даний час такою системою послуговується вже багато молокопереробних і м'ясопереробних підприємств.

Як було зазначено на брифінгу, в умовах СОТ конкурентоспроможними можуть залишитися лише ті підприємства, які зможуть збалансувати рівень виробничих витрат та конкурентоспроможну ціну на ринку.

Основним документом у сфері виробництва  харчових продуктів в Україні є Закон "Про безпечність та якість харчових продуктів" та ще декілька нормативно-правових актів. Всі вони, за висновками міжнародних експертів, гармонізовані до вимог Угоди СОТ про застосування санітарних та фітосанітарних заходів. Між тим, голова ветеринарної та фітосанітарної служби Іван Бісюк зазначив, що через тиждень на засідання Уряду буде подано нову редакцію Закону щодо безпечності і якості продукції.

 

версія для друку