українська російська англійська
Оздоровчі заклади під постійним контролем МОЗ України та Держсанепідслужби
20.06.2012 | 11:56
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

Стан оздоровчих закладів перебуває під постійним контролем МОЗ України та Держсанепідслужби. Проведено майже 22 тисячі перевірок дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку, у тому числі понад 3 тисячі комплексних. На цьому наголосив Голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головний державний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко.

«Держсанепідслужбою виявлено порушення у 2873 закладах. Це 13% усіх закладів. Більшість порушень стосується організації харчування дітей, насамперед це відсутність документів, які підтверджують безпеку та якість продуктів харчування, порушення умов постачання, зберігання та термінів реалізації продуктів харчування, недотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, порушення технології приготування страв, порушення у веденні медичної документації, несвоєчасне проходження медичних оглядів», - зазначив Анатолій Пономаренко.

За зазначені порушення фахівцями Держсанепідслужби уже накладено понад 2,5 тис. грн. штрафів на відповідальних осіб, винесено 143 постанов головних державних санітарних лікарів про заборону функціонування закладів оздоровлення та відпочинку, 90 постанов про заборону реалізації неякісних продуктів харчування, 13 – про обмеження асортименту. Керівникам закладів направлено майже 1 тис. приписів (розпоряджень) щодо усунення порушень. Відсторонено від роботи 282 працівники.

На 12 адміністративних територіях країни проведено раптові перевірки майже 3 тис. навчальних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку з раптовим обстеженням 7,5 тис. працівників. Бактеріоносійство виявлено лише у 2% випадків. Також перевірено понад 500 підприємств, установ та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення, бактеріоносійство виявлено у 2,5% випадків. До всіх працівників застосовано відповідні заходи реагування, а саме - відсторонення від роботи, спрямування на лікування та дообстеження.

Водночас, за словами головного державного санітарного лікаря, за даними лабораторних досліджень було виявлено низькі відсотки відхилень за калорійністю від меню-розкладів (1,6% проб), бактеріологічне забруднення - менше 1% проб готових страв.

«Слід зазначити, що після застосування санкцій, у деяких закладах ситуацію оперативно виправлено», - додав Анатолій Пономаренко.

версія для друку