українська російська англійська
Держспоживінспекція закликає громадян дотримуватися рекомендацій щодо харчування у спеку
13.07.2012 | 12:24
Прес-служба Державної інспекції з питань захисту прав споживачів

Влітку в Україні частішає кількість харчових отруєнь. І причина тому - спека, адже через неї їжа швидко псується. Саме тому в цей період спостерігається підьйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Причинами отруєння часто стають швидкопсувні продукти, які довго зберігалися в домашніх умовах з порушення температурного режиму та сира вода з невідомих джерел.

Для того, аби не зіпсувати собі літній відпочинок, прошу Вас, шановні споживачі:

- не купувати продути харчування на стихійних ринках і у приватників – за безпеку цієї продукції ніхто не відповідє, на відміну від магазинів, де дотримуваться правил зберігання. Якщо ви купуєте продукти на ринку і у вас виникають сумніви щодо їх якості, вимагайте документи, що можуть підтвердити її;

- обов’язково звертати увагу на термін реалізації швидкопсувної продукції (особливо молочної);

- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) у розрізаному вигляді та біля проїжджих доріг;

- уникати фаст-фудів. Навіть якщо для їх приготування використовують продукти найвищого ґатунку, вони все одно не можуть зберігатися більше 2–3 годин при температурі вищій +5°С;

- продукти для дітей молодшого віку купуйте щодня,  на один прийом;

- не вживати сиру воду з водопроводу і «випадкових» джерел, а використовуйте для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- ретельно мити свіжі овочі та фрукти,  які також можуть стати причиною харчового отруєння;

- і, звичайно ж, дотримуватись правил особистої гігієни.

При виявлені продукції з простроченим терміном реалізації, порушенням правил торгівлі – звертайтеся до Держспоживінспекції України та її територіальних органів.

 

версія для друку