українська російська англійська
Цьогоріч планується виробити 1,8 млн. тонн цукру
07.09.2012 | 16:51
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Станом на 7 вересня розпочали переробку цукрового буряку нового урожаю 2 підприємства у Вінницькій та Івано-Франківській областях. Вже вироблено перші 5 тис. тонн цукру. Загалом у поточному сезоні переробку цукросировини будуть здійснювати 70 заводів.

Заходи, які були вжиті Урядом у минулому та поточному роках з метою виведення бурякоцукрової галузі із кризової ситуації, дали змогу стабілізувати виробництво цукру.

У поточному році в Україні площа посіву цукрових буряків становить 466,3 тис. га. Загальний обсяг заготівлі цукросировини очікується в обсязі 15,7–16,2 млн. тонн, з яких прогнозується виробництво 1,8 млн. тонн цукру.

З урахуванням перехідних залишків на початок нового маркетингового року (1 вересня 2012 року) в обсязі 667 тис. тонн (проти 323 тис. тонн на початок 2011/2012 МР) це дасть можливість повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку буряковим цукром власного виробництва у період з 1 вересня 2012 року до 1 вересня 2013 року.

Слід нагадати, що у минулому маркетинговому році (1 вересня 2011- 1 вересня 2012 року) вироблено 2,3 млн. тонн цукру, що на 474 тис. тонн перевищило внутрішню потребу держави і дало можливість створити експортний потенціал.

Крім того, вперше за останнє десятиліття підприємствам цукрової галузі вдалося відновити експорт цукру, і, за даними державної митної статистики, з вересня 2011 року по серпень 2012 року відвантажено на експорт 150 тис. тонн цукру білого майже у 20 країн світу. Основними країнами-імпортерами українського цукру є Казахстан, Грузія, Ліван, Киргизія, Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Хорватія, Сирія.

Саме відновлення експорту українського бурякового цукру, підвищення його конкурентоспроможності та активізація просування на продовольчі ринки зарубіжних країн є однією з відправних позицій розвитку галузі.

 

 

версія для друку