українська російська англійська
Цьогоріч виробництво овочів на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні
10.09.2012 | 15:34
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Виробництво овочів - капусти, буряка столового, моркви та цибулі - в поточному сезоні очікується на рівні 8,79 млн. тонн, що на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні (7,3 млн. тонн). Крім того, очікуваний урожай картоплі становитиме майже 23 млн. тонн (споживання – 6 млн. тонн).

За оперативними даними регіонів, урожай овочів «борщового набору» - капусти, буряка столового, моркви та цибулі - очікується на рівні 8,79 млн. тонн, що на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні (7,3 млн. тонн). Урожай картоплі очікується на рівні 23 млн. тонн (українці в середньому за рік споживають близько 6 млн. тонн). Отже, такий урожай повністю забезпечить потребу в цих овочах.

Потрібно зазначити, що основними виробниками овочів та картоплі в Україні є фермерські господарства та особисті господарства селян, їх частка у загальному валовому зборі становить: 91% (овочі) і 98% (картопля).

Враховуючи це, Мінагрополітики співпрацює із регіонами щодо координації дій у заготівлі овочів та закладання їх на зберігання, що дасть змогу не допустити значного коливання цін та оперативно забезпечити українців якісною продукцією за доступними цінами.

Крім того, на сьогодні функціонують 4 оптові ринки сільськогосподарської продукції, де українці мають змогу закуповувати овочі та фрукти за доступними цінами. Це «Столичний» (Київ), «Шувар» (Львів), «Господар» (Донецьк), «Січовий» (Запоріжжя). Крім того, розбудовуються ще 7 таких підприємств у Одеській, Харківській, Херсонській, Рівненській, Луганській і Миколаївській областях та у м. Маріуполі.

Також найближчим часом планується введення в експлуатацію підприємств зі зберігання овочів та картоплі загальним обсягом майже на 370 тис. тонн (на початок року такі потужності становили 1,8 млн. тонн).

За оцінками фахівців Міністерства, мінімальна потужність сучасних сховищ, що забезпечуватимуть збереження якісних показників плодоовочевої продукції протягом всього періоду зберігання, повинна становити майже 2,5 млн. тонн, що дасть змогу зменшити втрати картоплі та овочів під час зберігання, а також наростити експорт овочевої продукції.

версія для друку