українська російська англійська
На Дніпропетровщині впроваджують новітні технології в садівництві
20.09.2012 | 15:35
Дніпропетровська ОДА

У 2011 році завдяки підтримці влади на Дніпропетровщині в два рази (на 710 га) збільшилася площа садів, з яких завдяки використанню новітніх (інтенсивних) технологій збирають вдвічі більший урожай, ніж при традиційному вирощуванні. Наразі площа таких садів складає 1320 га. Це найбільші площі на Східній Україні. За дорученням голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула його заступник Олександр Любович провів виїзну нараду щодо подальшої підтримки розвитку садівництва в регіоні.

Нарада була проведена на базі фермерського господарства «Відродження» Петриківського району, яке є флагманом з впровадження новітніх технологій в садівництві. Завдяки цьому урожай яблук у господарстві складає близько 40 тонн/га, що вдвічі більше, ніж при традиційному вирощуванні.

Олександр Вілкул підкреслив, що роботи щодо розвитку садівництва ведуться за декількома напрямками. Це - впровадження сучасних інтенсивних технологій, які підвищують якість та обсяги врожаю, а також забезпечення його якісного збору, збереження, доставки до торговельних мереж та безпосередньо споживачам.

Як доповів керівник господарства «Відродження» Іван Ярмолюк, щорічний урожай яблук цього фермерського господарства становить 600 тонн. Водночас господарство планує розширити свої сади з 60 га до 135 га. Для належного зберігання продукції господарство має фруктосховище на 500 тонн та вже розробило проект будівництва нового фруктосховища (холодильник з регульованою газовою середою) на 5 тис. тонн вартістю 60 млн. грн. Наразі проект знаходиться у Дніпропетровському інвестиційному агентстві для залучення інвестиційних коштів.

«Стимулом для подальшого збільшення площ садових насаджень в регіоні є державна компенсація витрат на розвиток садівництва. У минулому році господарства області отримали компенсацію на суму 26,2 млн. грн. При плануванні збільшення площі садових насаджень враховувався також аспект імпортозаміщення вітчизняною сільгосппродукцією», - сказав Олександр Вілкул.

Під час наради він поставив завдання головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації розробити та провести низку семінарів щодо впровадження інтенсивних технологій у розвиток садівництва для представників підприємств, що займаються цією діяльністю. Зокрема, на закладку кісточкових садів на слаборослих підщепах. Адже у таких садах в Європі одержують урожай 25-40 тонн/га, що в 1,5-2 рази вище, ніж на сильнорослих підщепах, що є традиційним для України.

Керівник краю також підкреслив, що оскільки у валовому виробництві плодово-ягідної продукції яблука займають 73%, а груші – лише 3%, черешня – 15%, вишня – 2% і слива всього 0,5%, тому необхідно збільшити виробництво груш, слив, абрикосів та ягід. «Адже в магазини Дніпропетровщини ця продукція, завозиться здебільшого з-за кордону. А овочі та фрукти, вирощені в регіоні, мають вищу якість, ніж зарубіжні». Олександр Вілкул також наголосив на необхідності жорсткого контролю за використанням добрив для підвищення урожаю.

«Тренд Дніпропетровщини – це екологічно чисті продукти», - сказав він. 

Щорічно населення регіону споживає близько 290 тис. тонн фруктів. Цього року в регіоні очікується зібрати більше 157 тис. тонн плодово-ягідного урожаю, що на 300 тонн більше, ніж у минулому році. Значну його кількість населення споживає влітку та восени, тому закладати на зберігання необхідну близько 30 тис. тонн фруктів. Проте спеціально обладнані сховища можуть прийняти на зберігання лише 13,2 тис. тонн плодово-ягідної продукції. До 1 грудня 2012 року головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації має розробити комплексну програму з будівництва овочесховищ, а також логістичних центрів для того, щоб зберегти продукцію та розробити якісні канали доставки регіональної сільгосппродукції споживачам України.

Олександр Вілкул також доручив головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації розробити у рамках проекту Е-регіон електронну базу сільськогосподарської продукції, яка виробляється в регіоні. Така схема дозволить налагодити ефективну систему взаємодії між виробниками продукції та споживачами. Також важливим механізмом забезпечення населення області якісними продуктами харчування власного виробництва є проведення ярмарок.

«Минулого року на Дніпропетровщині ми провели більше тисячі ярмарок, на яких жителі регіону можуть купувати продукти за ціною в середньому на 10-20% дешевшою, ніж середньоринкова. Цього року ми продовжуємо цю практику та плануємо забезпечити населення якісною продукцією регіональних виробників», - сказав Олександр Вілкул.

 

 

версія для друку