українська російська англійська
В Україні розвивають систему екологічно безпечного споживання та екологічного маркування
15.10.2012 | 17:39
Прес-служба МІНІСТЕРСТВа ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

11 жовтня 2012 року Міністр екології та природних ресурсів  України Едуард Ставицький уклав з громадськими організаціями Угоду про співробітництво щодо розвитку в Україні системи екологічно безпечного споживання та екологічного маркування відповідно до міжнародних та європейських вимог.

Угоду було укладено на заміну редакції 2005 року, з врахуванням змін у чинному законодавстві, основних пріоритетів державної екологічної політики щодо розвитку в Україні сталого виробництва і споживання та розширення представництва сторін з метою розвитку співробітництва на принципах довгострокового партнерства.

Від громадських організації Угоду було підписано Торгово-промисловою палатою України в особі президента Скрипченко С.П., Українською асоціацією споживачів в особі президента Самчишина О.Т., Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета» в особі президента Берзіної С.В. та Всеукраїнською громадською організацією «Чиста хвиля» в особі голови правління Савицького В.В.

Також в якості однієї з сторін до Угоди приєднався і провідний науково-освітній заклад Міністерства – Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління в особі ректора Бондаря О.І.

Реалізація основних положень Угоди, з урахуванням внесених змін та доповнень, передбачає об’єднання зусиль з метою підвищення рівня обізнаності та інформованості бізнес-організацій та споживачів у сфері технічного регулювання в галузі охорони довкілля, екологічного управління, технологій більш чистого виробництва та екологічно дружнього споживання.

Одним з напрямів співпраці в рамках Угоди є забезпечення ґрунтовного, прозорого та доступного механізму інформування споживачів про екологічні переваги продукції та досягнення пріоритетних цілей та завдань Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» в частині, що стосується: переходу  на  добровільний  принцип  застосування  національних  і  регіональних стандартів; запровадження  інтегрованого  контролю  за  безпекою  харчових  продуктів за принципом «з лану – до столу» на основі міжнародних та європейських стандартів; розвиток системи екологічної сертифікації та маркування продукції; забезпечення  розширення  доступу  української  продукції  на  зовнішні  ринки, насамперед ЄС;поліпшення захисту прав споживачів.

 

 

версія для друку