українська російська англійська
Держветфітослужба: Для людини африканська чума свиней не є небезпечною
20.11.2012 | 09:20
Прес-служба ДЕРЖАВНої ВЕТЕРИНАРНої ТА ФІТОСАНІТАРНої СЛУЖБи

На неодноразові повідомлення ЗМІ щодо можливості зараження від продукції отриманої під час переробки тварин з першої загрозливої зони (10 км) по африканській чумі свиней в Приморському районі Запорізької області Держветфітослужба повідомляє.

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю. Для людини африканська чума свиней не є небезпечною. В світі не зареєстровано жодного випадку захворювання людей на цю хворобу. В природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів є одним з факторів поширення хвороби.

Відповідно до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 31.07.2007 № 77, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 серпня 2007 р. за № 928/14195 (далі - Інструкція), тварини, які перебувають в епізоотичному вогнищі, знищують безкровним методом. Трупи вбитих і загиблих свиней, гризунів, птахів та інших тварин, а також дерев'яний матеріал, гній, залишки кормів, тару та інвентар спалюють. Ці всі заходи були проведені при виникненні африканської чуми свиней в с. Комишуватка Приморського району Запорізької області. Так в епізоотичному  осередку  було знищено та спалено 210 голів свиней.

Щодо свиней, які утримуються в першій зоні високого ступеня ризику занесення інфекції, то обов'язково проводиться їх забій, на переробному підприємстві, визначеному державною ветеринарною службою, виключно для виготовлення варених виробів.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» ветеринарна служба в першій зоні високого ступеня ризику занесення інфекції проводить дозабійне інспектування тварин та післязабійне інспектування їх продуктів, крім того, весь автотранспорт, яким вивозяться свині на переробні підприємства, супроводжується працівниками ветеринарної міліції. Тварини направляються на забій після проведення клінічного огляду та за наявності супровідного документа (ветеринарне свідоцтво форма 1-вет). Забій та переробка свиней на ТОВ «Бердянські ковбаси» здійснюється під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини м. Бердянська. Таким чином, на забій відправлялись клінічно здорові, без будь-яких симптомів захворювання тварини, туші, отримані від забою таких тварин, не мали будь-яких патологоанатомічних змін, характерних для африканської чуми свиней.

Також щодо підрахунків журналістів з приводу закупівлі свиней, то слід зауважити, що свині у населення закуповуються з розрахунку за 1 кг живої ваги, а не за 1 кг м’яса.

Враховуючи все вищезазначене слід підсумувати, що:

- заходи в неблагополучному пункті в Запорізькій області здійснено вчасно та відповідно до Інструкції, що дало змогу локалізувати джерело інфекції та не допустити її поширення;

- з першої зони високого ступеня ризику занесення інфекції на забій відправлялись клінічно здорові, без будь-яких симптомів захворювання тварини, туші, отримані від забою таких тварин, не мали будь-яких патологоанатомічних змін, характерних для африканської чуми свиней;

- африканська чума свиней не несе небезпеки для здоров’я людей.

 

 

версія для друку