українська російська англійська
Мінагрополітики підтримало ініціативу виробників цукру обмежити використання цукрозамінників
23.04.2013 | 17:10
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Вітчизняні цукровари  у поточному маркетинговому році виробили 2,26 мільйона тонн цукру, що майже на 400 тисяч тонн більше, ніж внутрішні потреби ринку. Це сприяло тому, що у 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Тож, Мінагрополітики підтримало позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості.

За останні два роки завдяки заходам, що вживаються на державному рівні з метою виведення бурякоцукрової галузі з кризової ситуації, вдалося стабілізувати роботу галузі, забезпечити повною мірою внутрішні потреби в цукрі та створити значний експортний потенціал.

Так, у поточному маркетинговому році вітчизняні цукровари виробили 2,26 мільйона тонн цукру за потреби внутрішнього ринку у 1833 тисячах тонн.

Станом на 1 квітня, запаси цукру в усіх суб'єктів господарювання, що функціонують на внутрішньому ринку цукру, складають щонайменше 1747 тисяч тонн. А максимальна потреба цукру для забезпечення внутрішнього ринку на період квітня-серпня цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, складає приблизно 764 тисячі тонн. Надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в обсязі понад 500 тисяч тонн.

Забезпечення внутрішнього ринку цукром власного виробництва сприяло тому, що у 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах, окрім спеціалізованих.

В Україні цукрозамінники та підсолоджувачі використовуються здебільшого для виробництва дієтичних та діабетичних харчових продуктів, у фармацевтичній промисловості, а також постачаються на ринок з метою продажу кінцевому споживачеві для індивідуального використання, як «підсолоджувачі до столу» у дозованому вигляді.

У синтетичних підсолоджувачах, на відміну від природних цукрозамінників, відсутня енергетична цінність − вони лише надають солодкий смак. Тому застосування підсолоджувачів з метою економії цукру є неприпустимим з гігієнічних міркувань, оскільки суперечить принципам раціонального харчування. Тож, на сьогодні виробництво, застосування  та  реалізація підсолоджувачів в Україні здійснюються лише з дозволу МОЗ України.

Своєю чергою Мінагрополітики підтримує позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості. Окрім того, необхідно переглянути перелік дозволених до використання в Україні синтетичних цукрозамінників з урахуванням досвіду країн з розвинутою економікою.

Мінагрополітики вже звернулося до Кабінету Міністрів із проханням доручити Міністерству охорони здоров’я України провести відповідну роботу.

 

версія для друку