українська російська англійська
У столичному садочку, де постраждали діти, проведено необхідні організаційні заходи
21.06.2013 | 15:50
Прес-служба Міністерства охорони здоров'я

Державна санітарно-епідеміологічна служба України повідомляє, що у дошкільному навчальному закладі №455 Дніпровського района м. Києва зареєстровано спалах захворювань на гостру кишкову інфекцію. Внаслідок цього  станом на 20 червня 2013 року постраждала 41 особа: 40 вихованців та один співробітник. Хворі діти та співробітник госпіталізовані до інфекційних відділень медичних закладів столиці. Попередній діагноз — гостра кишкова інфекція, гастроентероколіт середнього ступеню важкості. Медична допомога хворим надається в необхідному обсязі.

Проведено організаційні заходи з локалізації та ліквідації вогнища.

Начальником Деснянського міжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби у м. Києві винесено постанову від 19.06.2013 №92 про тимчасову заборону функціонування дошкільного начального закладу № 455.

Джерело інфекції та фактори передачі наразі встановлюються: бактеріологічно обстежено на кишкову групу інфекцій співробітників та контактних дітей;

відібрано проби харчових продуктів, питної води, змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів.

З 19 червня 2013 року організовано медичне спостереження за співробітниками та контактними дітьми. У закладі проведено заключну дезінфекцію.

З метою розслідування випадку групового захворювання вихованців зазначеного дошкільного навчального закладу та проведення перевірки дотримання вимог санітарного законодавства Держсанепідслужбою України створено комісію, яка відразу приступила до роботи з виїздом у вогнище інфекції.

За попередніми результатами роботи комісії встановлено, що основною причиною спалаху, ймовірно, є вживання дітьми вермішельної запіканки з курячим м'ясом і яйцями, яка не передбачена затвердженим двотижневим перспективним меню.

Виникненню та розповсюдженню спалаху сприяли порушення погодженого двотижневого меню, недотримання правил технології приготування страв, недотримання санітарно-епідеміологічного та дезінфекційного режимів у закладі, порушення правил особистої гігієни персоналом (кухарем, комірником, медичною сестрою), порушення термінів реалізації та умов зберігання масла вершкового, порушення ведення медичної документації та термінів проходження профілактичних медичних оглядів персоналом.

Крім того, 20 червня 2013 року спеціалістами Держсанепідслужби України проведено перевірку баз постачальників продукції до дошкільного навчального закладу. Порушення вимог санітарного законодавства щодо утримання приміщень, умов та термінів зберігання продуктів та транспортування не виявлено. Для лабораторного дослідження відібрано змиви на патогенну мікрофлору з внутрішніх поверхонь спецавтотранспорту.

Ситуація перебуває на контролі Держсанепідслужби України.

версія для друку