українська російська англійська
М.Присяжнюк: За 3 роки подвірний забій худоби зменшився на 8,4%
25.06.2013 | 15:00
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

В Україні у період з 2009-го до 2012 року кількість випадків подвірного забою зменшилася на 8,4%. І наразі менше третини худоби в країні забивають на подвір’ях. А щоб зацікавити одноосібників здавати ВРХ та свиней на організований забій і переробку, а не робити це самостійно, держава виплачує їм спеціальну дотацію. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Все більше селян здають худобу для забою на спеціалізовані підприємства. Держава ж, зі свого боку, намагається створити належні умови, щоб сільгоспвиробникам було вигідніше здавати худобу на спеціалізовані підприємства, ніж забивати її вдома. Уряд із цього року запровадив новий напрямок державної підтримки, згідно з яким за проданих на забій і переробку ВРХ та свиней, селянам, фермерам і кооператорам виплачується дотація. Наразі ми нарахували 8,6 мільйона гривень за цією програмою», − зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр також роз’яснив, що з 1 січня 2015 року селянам не будуть повністю забороняти здійснювати подвірний забій худоби. Згідно з Законом України «Про безпечність і якість харчових продуктів», запроваджуватимуться лише певні обмеження.

«Селяни не зможуть здійснювати забій більш ніж 5 голів ВРХ, свиней, птиці чи кролів на день. Якщо ж виникне потреба, то вони зможуть зробити це на бійні, яка зареєстрована ветеринарною службою та має експлуатаційний дозвіл. Це дасть змогу забезпечити споживача якісним вітчизняним м’ясом», − поінформував Міністр.

Наразі в Україні працюють понад 770 підприємств із забою тварин, які можуть приймати до 57 тисяч голів ВРХ та 117 тисяч свиней на добу. Цих потужностей достатньо для того, щоб забезпечити забій худоби, яку утримують одноосібники. 

 

версія для друку