українська російська англійська
На Рівненщині випікатимуть хліб за угорською технологією
17.07.2013 | 18:30
Рівненська ОДА

Буханці за угорською технологією та за рецептурою прадідів, випікатимуть у селі Селець Дубровицького району. Домашній хліб буде без жодних хімічних домішок, запевнив в.о. голови облдержадміністрації Анатолія Юхименка керівник місцевого товариства Віктор Дрозд. Втім запозичені закордоном новаційні технології дозволять продовжити термін його зберігання. Так, вологість унікального домашнього хліба буде в рази нижчою, ніж звичайного фабричного, а тому продукт без домішок зберігатиметься тиждень.

Унікальну пекарню за угорським зразком нині облаштовують у колишній сільській бані. Вона згоріла та пустувала майже двадцять років, а після приходу інвестора слугуватиме громаді – тут створять робочі місця для майже сотні селян, також будуть відрахування до бюджету.

Голова сільської ради Павло Голяга запевняє, що цей проект є початком відродження Селця, а значить, запорукою розвитку територій, як того вимагає Президент України. За його словами, після розпаду колгоспу-мільйонника вся інфраструктура зруйнована, а люди безробітні. Перспективності селу надав саме перший інвестор. Адже позитивний приклад реалізації одного проекту зацікавив у Селець ще й другого господаря. Потенційний фермер готовий розвивати тваринницький напрям і зайнятися м'ясопереробкою.

Тим часом товариство планує не лише випікати оригінальний хліб, а й вже будує свій млин, у перспективі ще й самостійно вирощуватиме зерно. Саме з власної борошномельні братимуть добірні висівки для випікання популярного та соціального сорту хліба. В асортименті, окрім традиційних буханців, будуть також оригінальні – житні та з додаванням льону. А ось для випікання всіх різновидів використовуватимуть тільки дрова твердих порід та різнорівневі за температурою печі. Насамперед, домашній хліб їстимуть місцеві родини, оскільки він буде дешевшим, аніж привезений у Дубровицький район із віддалених Луцька й Рівного. Щоденно в трьох печах випікатимуть по 6300 буханців вагою 830 грамів. Є також задумка виробляти й сімейні двокілограмові хлібини.

 

версія для друку