українська російська англійська
Сергій Орєхов: З перевірених 2 тис. тонн продовольчих товарів 40% знято з реалізації
02.10.2013 | 15:27
Прес-служба Державної інспекції з питань захисту прав споживачів

Держспоживінспекція посилює заходи контролю за якістю харчових продуктів - з перевірених близько 2 тис. тонн продовольчих товарів 40% забраковано та знято з реалізації. Про це повідомив Голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов 2 жовтня у прес-центрі Кабінету Міністрів України під час брифінгу: «Заходи Уряду щодо посилення контролю за якістю харчових продуктів».

На початку зустрічі з представниками мас-медіа України Сергій Орєхов зазначив на тому, що Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів  як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів постійно здійснює перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог діючого законодавства при реалізації товарів, виконанні робіт, наданні послуг. Особлива увага приділяється якості продуктів харчування, адже їх споживання – необхідна умова функціонування людського організму. «В Україні це добре розуміють, і орієнтуючись на світовий досвід на полицях вітчизняних магазинів з’являється все більше продуктів харчування, які відповідають вимогам високих стандартів», - говорить Сергій Орєхов.

Так, за 9 місяців поточного року територіальними органами Держспоживінспекції України перевірено приблизно 9 тис. суб’єктів господарювання сфери торгівлі продовольчими товарами та ресторанного господарства.

Усього перевірено близько 2 тис. тонн продовольчих товарів, у т.ч. хлібобулочних, макаронних і кондитерських виробів, цукру, м’ясо-, рибо- та молокотоварів, масложирової та плодоовочевої продукції, чаю та кави, продуктів дитячого харчування, а також яєць курячих. Забраковано та знято з реалізації 40 % від перевіреної  кількості.

Сергій Орєхов  наголосив на тому, що у порівнянні з минулими роками ситуація на ринку є стабільною, а виробник стає відповідальнішим, кількість звернень споживачів збільшується. «Це говорить про те, що споживачі користуються своїми законними правами, гарантованими Конституцією України та законами, і відстоюють свої інтереси. Така значна кількість звернень стимулює роботу наших територіальних органів, за таких умов збільшується відсоток позапланових перевірок, які, на відміну від планових, дають  більш дієвий результат», - сказав  він.

Зокрема, перевірено: хлібобулочних виробів – близько 80 тонн (забраковано та знято з реалізації 30 % від перевіреної кількості);

м’ясотоварів – більше 200 тонн (забраковано та знято з реалізації 42 % від перевіреної кількості);

молокотоварів –  120 тонн (забраковано та знято з реалізації 40 % від перевіреної кількості);

риботоварів – близько 200 тонн (забраковано та знято з реалізації 38 % від перевіреної кількості);

масложирової продукції – близько 100 тонн (забраковано та знято з реалізації близько 37 % від перевіреної кількості);

плодоовочевої продукції – біля 700 тонн (забраковано та знято з реалізації 42% від перевіреної кількості);

продуктів дитячого харчування – 50 тонн (забраковано та знято з реалізації 20 % від перевіреної кількості).

Протягом 9 місяців 2013 року перевірено біля 13 тис. дал питної води та безалкогольних напоїв, що реалізовувались у роздрібній торговельній мережі.

За результатами проведених перевірок майже 30% від перевіреної продукції забраковано та знято з реалізації через порушення вимог діючого законодавства про захист прав споживачів.

Основні виявлені порушення:

- відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки продукції – 56%;

- відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію у місцях продажу – 25%;

- реалізація продукції з вичерпаних терміном придатності – 21%;

- невідповідність вимогам нормативних документів – 4%.

Також Сергій Орєхов акцентував увагу на результатах перевірок суб’єктів господарювання, що реалізують  бутильовану питну воду та алкогольні напої, оскільки перша група товарів надзвичайно важлива для життєвого балансу, а друга – часто викликає небезпечні отруєння.

Станом на сьогодні відібрано зразки та проведено лабораторні дослідження 54-х найменувань питної води різних виробників. Дослідження проводились на відповідність питної води вимогам нормативної документації за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та на відповідність даним у маркуванні. Спеціалістами відбирались зразки питної води як відомих популярних торгових марок, так і дрібних виробників.

Під час проведення заходів державного контролю спеціалісти Держспоживінспекції України приділяють особливу увагу дотриманню законодавства про захист прав споживачів під час реалізації товарів для дітей. Зокрема, були відібрані зразки та проведені лабораторні дослідження дитячої питної води двох торгових марок. Результати лабораторних досліджень підтвердили відповідність вказаної продукції вимогам нормативної документації.

Голова Держспоживінспекції України також звернув увагу на те, що  всього 4% від перевіреної кількості води не відповідала нормативним документам, а це говорить про те, що якісні показники бутильованої питної води у нас дотримуються.

«Користуючись нагодою хочу звернутися до споживачів: пам'ятайте, якісна вода коштує дорого. Звідси висновок - до вибору і якості води необхідно підходити більш відповідально. Тим паче, що вода використовується під час  приготування їжі», - підсумував Сергій Орєхов.

З метою попередження надходження на споживчий ринок неякісних та небезпечних алкогольних напоїв, пива та виноматеріалів територіальними органами Держспоживінспекції України протягом 9 місяців 2013 року перевірено близько 11 тис. дал алкогольних напоїв, що реалізовувались на споживчому ринку України.

За результатами перевірок встановлено, що майже 32% від перевіреної продукції забраковано та знято з реалізації через порушення вимог законодавства про захист прав споживачів.

  Основні виявлені порушення:

- відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки алкогольних напоїв – 57%;

- відсутність необхідної, доступної, достовірної  та своєчасної інформації про продукцію у місцях продажу – 25 %;

- невідповідність вимогам нормативних документів – 12 %;

- вичерпаний термін придатності – 11 %.

Виявлені у торговельній мережі порушення, в основному, свідчать про недотримання суб’єктами господарювання вимог щодо реалізації продукції і не можуть характеризувати якість алкогольних напоїв. Партії продукції, зразки яких не відповідали вимогам нормативної документації, забраковані та зняті з реалізації, до суб’єктів господарювання застосовані відповідні санкції.

версія для друку