українська російська англійська
У 2013 році середні роздрібні ціни на хліб коливались за рахунок зміни асортименту
14.11.2013 | 17:57
Прес-служба Державної інспекції України з контролю за цінами

Протягом 10 місяців 2013 року коливання середніх роздрібних цін на хліб було несуттєвим – в межах 2-3% - та спричинене об’єктивними факторами.

Про це свідчать дані аналітичного дослідження, проведеного Державною інспекцією України з контролю за цінами.

У І кварталі 2013 році зростання середніх роздрібних цін на масові сорти хліба у більшості регіонів було обумовлено певними об’єктивними факторами. Так, збільшення основних витрат хлібопекарських підприємств (витрати на сировину (борошно), на оплату праці (зростання мінімальної заробітної плати у січні 2013 року), оплату енергоносіїв) спричинило підвищення собівартості масових сортів хлібу. По Україні протягом І кварталу 2013 року на підприємствах торгівлі спостерігалась зростання середніх роздрібних цін на хліб від 1,8% до 2,8% (в залежності від сорту хліба).

З ІІ кварталу 2013 року цінова ситуація на ринку хліба суттєво не змінювалася. За квітень-жовтень 2013 року по Україні на підприємствах торгівлі спостерігалась зростання середніх роздрібних цін на хліб від 0,1% до 1% (в залежності від сорту хліба). Незначні коливання середніх роздрібних цін по регіонах переважно були обумовлені зміною асортименту хліба у мережі роздрібної торгівлі. Так, на деяких хлібопекарських підприємствах був припинений випуск хліба простої рецептури на користь виробництва хліба покращеної рецептури. Також у квітні-жовтні 2013 року спостерігалось закриття виробничих площ хлібопекарських підприємств (зокрема, у місті Києві, Київській та Донецькій областях), що негативно вплинуло на рівень цін на хліб у регіонах.

«На жодному з хлібопекарських підприємств, як нині існуючих, так тих, що плануються відкритися, чітко не визначена питома вага хліба простої рецептури у загальному обсязі виробництва. При цьому на законодавчому рівні також залишається не урегульованим питання щодо визначення обсягу виробництва хліба простої рецептури. Варто зазначити, що виробництво соціальних сортів хліба на більшості хлібопекарських підприємств є збитковим, тому зниження цін на борошно, що було зафіксовано у липні 2013 року, не позначилось на зниженні роздрібної ціни на «соціальний» хліб». Як правило, виробники хлібу компенсують свої втрати за рахунок інших – більш дорогих сортів хлібу, споживачі яких не відносяться до категорій соціально незахищених громадян», - зазначає Голова Держцінінспекції України Олександр Кисельов.

Майже у всіх регіонах України зниження цін на борошно не позначилось на рівні цін на більшість сортів хліба масового вжитку. Відтак, у ІІІ та IV кварталах 2013 року в умовах зниження цін на зернові та незмінного рівня інших складових собівартості виробництва хліба (витрат на оплату праці, на енергоносії, транспортування) у значної частини регіонів спостерігалась стабільна цінова ситуація на ринку хліба.

 

версія для друку