українська російська англійська
У 2013 році виробництво винограду в Україні зросло на 26%
22.01.2014 | 11:23
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

У минулому році виробництво винограду в Україні збільшилося на 26%. Винороби навіть перевершили попередні прогнози і виростили на 36 тисяч тонн більше. Також, на 14% збільшився збір плодів і фруктів. Садівники теж виробили більше, ніж планували, − на 296 тисяч тонн. Тому, щоб зберегти цю позитивну тенденцію, у державному бюджеті на поточний рік передбачено 700 мільйонів гривень на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства. Отже, є всі передумови, щоб забезпечити не тільки внутрішні потреби у цій продукції, а й імпортозаміщення. Про це повідомив начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства Віктор Костенко.

«Виробництво плодово-ягідної продукції та винограду в Україні має стійку тенденцію до зростання з 2007 року. Це пов’язано зі вступом у плодоношення значної частини насаджень, закладених за сучасними інтенсивними технологіями. Саме на створення таких насаджень держава надає свою допомогу. І в цьому році завдяки зусиллям Міністерства та підтримці профільного комітету ВРУ передбачено 700 мільйонів гривень на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства», − зазначив фахівець.

Також, за його словами, ця державна бюджетна підтримка буде спрямована на модернізацію галузевої інфраструктури, зокрема будівництво сучасних сховищ, холодильників, закупівлю необхідного обладнання тощо. Окрім цього, Віктор Костенко повідомив, що вітчизняні садівники зібрали навіть більше фруктів і винограду, ніж планувалося.

«Якщо у 2013 році планувалося зібрати 2 мільйона тонн плодів і ягід, і 500 тисяч тонн винограду, то фактично вдалося виробити цієї продукції на 296 тисяч тонн і 75 тисяч тонн більше відповідно. Якщо ж говорити про виробництво, то воно зросло на 14% щодо плодів і ягід та на 26% − щодо винограду», − повідомив начальник відділу.

Також фахівець зазначив, що збільшилася і врожайність: винограду − на 27%, а фруктів – на 15%.

 

версія для друку