українська російська англійська
За два місяці в Україні на 8,3% збільшилось виробництво м'яса та м'ясопродуктів, - Ігор Швайка
11.04.2014 | 09:54
Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

У січні-лютому 2014 року промислове виробництво м’яса та м’ясних продуктів порівняно з минулим роком збільшилось в середньому на 8,3%. Про це 10 квітня повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка під час робочої поїздки до Кіровоградської області, де він відвідав м'ясокомбінат «Ятрань». 

Так, за два місяці 2014 року в порівнянні з відповідним періодом 2013 року спостерігалось збільшення обсягів виробництва:

-       м’яса свиней свіжого чи охолодженого – на 9,1%;

-       м’яса свійської птиці свіжого чи охолодженого – на 6,9%;

-       м’яса свійської птиці замороженого – в 2,2 рази;

-       виробів ковбасних – на 0,7%.

Щодо планів по виробництву на 2014 рік, Міністр повідомив, що прогнозним балансом заплановано виробити 400 тис. тонн яловичини, 785 тис. тонн свинини та 1 240 тис. тонн м’яса птиці. «Також в наших планах експортувати близько 20 тис. тонн яловичини, 5 тис. тонн свинини, 172 тис. тонн м’яса птиці. Але для цього вітчизняна продукція має бути конкурентоспроможною з відповідними якісними показниками. Тому на сьогодні актуальним є питання щодо впровадження європейських стандартів якості та безпечності продукції у вітчизняне виробництво», - додав Ігор Швайка. 

 

Довідково

За інформацією митних органів, за 2 місяці 2014 року експорт м’ясної продукції становив 25,2 тис. тонн на суму 43,5 млн. дол. США. Одним із основних експортованих м’ясопродуктів є м’ясо і харчові м’ясопродукти птиці, їх експорт збільшився у поточному році на 19,6% і становив 22,4 тис. тонн (або 88,9% від загального експорту м’ясопродуктів).

Крім того, ще були експортовані такі види м’яса:

-       яловичина свіжа – 0,7 тис. тонн або менше на 56,8%, ніж за січень-лютий 2013 року (або 2,6% від загального експорту м’ясопродуктів);

-       яловичина морожена – 1,3 тис. тонн або більше на 9,5% (або 5% від загального експорту м’ясопродуктів);

-       свинина морожена свіжа – 0,64 тис. тонн або на 47,5% менше січня-лютого 2013 року (або 2,5% від загального експорту м’ясопродуктів).

Також було експортовано 0,2 тис. тонн субпродуктів харчових ВРХ та інших тварин, 11 тонн м’яса та харчових субпродуктів солоних, сушених або копчених.

Імпорт м’ясопродукції в січні-лютому 2014 року зменшився в порівнянні з попереднім роком на 51,2% (або 23 тис тонн) і становив 21,9 тис. тонн на суму 47,5 млн. дол. США.

Одним із основних імпортованих м’ясопродуктів є свинина морожена свіжа, її експорт зменшився у поточному році на 56,8% і становив 10 тис. тонн (або 45,9% від загального експорту м’ясопродуктів).

 

версія для друку