українська російська англійська
Україна прагне відповідати вимогам Європейського Союзу щодо державних гарантій безпечності харчових продуктів
18.04.2014 | 10:35
Прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби

Наступного тижня в м. Орхус (Королівство Данія) за сприяння Уряду Данії та Групи Світового Банку відбудеться засідання робочої групи Глобального Партнерства з питань безпечності харчових продуктів. Заплановано обговорення проблем контролю у сфері безпечності харчових продуктів, первинного виробництва продукції, її переробки. Від Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України участь у засіданні візьме заступник Голови Башинський В. В.  

Під час візиту до Данії заступника Голови Держветфітослужби України В. Башинського заплановано участь у  міжнародному семінарі на тему «Досвід Данії щодо питань безпечності харчових продуктів у домашньому тваринництві», а також перемовини щодо майбутньої реалізації проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу  «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

В Україні проект буде реалізуватися консорціумом у складі установи Grontmij A/S (Данія), Державної продовольчої та ветеринарної служби Литовської Республіки, WYG International Limited, Agriconsulting Europe S. A. (Бельгія).

Метою Проекту є  поліпшення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом гармонізації українського законодавства, інституційної інфраструктури та системи державного контролю відповідно до регуляторної та адміністративної політики та практики Європейського Союзу.

Метою реформи є перехід до такої системи державного контролю за харчовою безпекою, яка забезпечить належний рівень захисту здоров’я та життя споживачів, не створюватиме надмірного тягаря для бізнесу та стимулюватиме розвиток сектору.

Разом з цим, на сьогоднішній день розроблені зміни до низки нормативних актів,  які стосуються сфери безпечності харчових продуктів, прийняття яких дасть можливість відкриття нових ринків для вітчизняних виробників харчової продукції. Проте скористатися новими можливостями можна буде лише за умови відповідності українських підприємств вимогам  європейської спільноти.

версія для друку