«За результатами проведеного фахівцями Державної
ветеринарної та фітосанітарної служби України аудиту
канадських підприємств-виробників м’яса свинини та яловичини, у вересні
поточного року 15 підприємств отримали право постачати свою продукцію на
територію України. В тому числі три підприємства з виробництва яловичини та 12
з виробництва свинини», - зазначив
Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.
З переліком зазначених підприємств можна ознайомитись на
офіційному веб-сайті Держветфітослужби vet.gov.ua (розділ “Проінспектовані підприємства”).
Україна дозволила експорт свинини будь-якого канадського
федерально-зареєстрованого підприємства, який відповідає критеріям
сертифікації. Після успішної інспекції у вересні 2015 року кількість
підприємств, які мають право експорту в Україну, досягла 27.
Наразі триває процес узгодження та підписання двостороннього
додатку до сертифікату, яким буде встановлено умови визнання еквівалентності
систем контролю за безпечністю харчових продуктів в Канаді та Україні. Дана
процедура надасть можливість канадській стороні сертифікувати свої підприємства
для експорту м’яса свинини та яловичини до України без проведення українськими
інспекторами аудиту кожного підприємства.
Разом з тим Україна відповідно до міжнародного законодавства
залишає за собою право на проведення вибіркових аудитів підприємств-імпортерів.