українська російська англійська
Сертифікати аудиторів НАССР отримали 318 інспекторів Держпродспоживслужби
05.10.2016 | 19:11
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

5 жовтня представникам Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів офіційно було вручено сертифікати аудиторів НАССР за результатами 1,5-річного навчання, проведеного Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

Сертифікати отримало 318 ветеринарних інспекторів Держпродспоживслужби з усіх регіонів України із 500, які взяли участь у навчальній програмі з проведення аудиту систем управління безпечністю операторів ринку харчових продуктів.

Інспектори вивчали міжнародно визнану систему, відому як «HACCP», яка означає аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках і вимагає від операторів ринку ідентифікації та контролю небезпечних факторів та ризиків, пов’язаних з їхньою діяльністю. Сертифікати отримали лише ті інспектори, які успішно пройшли незалежне тестування, проведене сертифікаційною компанією – SGS Україна.

«Сертифікати надають право інспекторам перевіряти, як оператори ринку харчових продуктів виконують вимоги нового харчового закону щодо впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР. Впровадження таких процедур є вимогою для всіх операторів ринку (крім первинного виробництва) – виробників, переробників, продавців, перевізників. Адже саме НАССР шляхом ідентифікації та контролю небезпечних факторів сприяє виробництву безпечних продуктів», - зазначив керівник Проекту ЄС Тоні Віл.

Він також зазначив, що представництво ЄС в Україні прийняло рішення продовжити проект і навчання інспекторів триватиме.

Як підкреслив директор Департаменту міжнародного співробітництва Мінагрополітики Олександр Романовський, Міністерство брало активну участь в організації та проведенні ряду семінарів із питань запровадження системи HACCP в Україні: «Міністерство намагалося більше розказати людям, що таке HACCP і для чого це потрібно запроваджувати на підприємствах». Він зазначив, що зараз лише близько 20% підприємств мають запровадили систему HACCP, але після таких семінарів розуміння необхідності її запровадження зростає.

За словами координатора проектів з питань сільського господарства Представництва ЄС в Україні Крістіана Хелла, робота інспекторів Держпродспоживслужби, які отримали сертифікати аудиторів, є надзвичайно важливою: «Бо йдеться про підвищення безпечності продукції, яку українські громадяни споживають вдома чи в ресторанах, а також мова йде і про підвищення безпечності тих продуктів, які призначені для міжнародного ринку. У цій системі інспектори є надзвичайно важливою ланкою у забезпеченні безпечності продукції, яка буде імпортуватися, скажімо, в ЄС і призначена для громадян ЄС».

У свою чергу т.в.о заступника Голови Держпродспоживслужби Лілія Стиренко привітала інспекторів з отриманням сертифікатів та від імені Держпродспоживслужби висловила вдячність проекту ЄС та експертам, які залучені до проведення таких навчань, за можливість професійного росту для ветеринарних інспекторів. Було зазначено, що завдяки впровадженню процедур, заснованих на принципах НАССР, і новому підходу до здійснення державного контролю, український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, а український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки.

 

версія для друку