українська російська англійська
Асортимент сільськогосподарської продукції, яку Україна може експортувати до Індонезії, суттєво збільшився
06.10.2016 | 17:47
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

Розширено перелік сільськогосподарської продукції, яка дозволена для ввезення з України до Республіки Індонезія. Про це Посольство України в Республіці Індонезія поінформувало Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів офіційним листом.

Так, завдяки системній і продуктивній роботі Держпродспоживслужби у співпраці з Посольством асортимент вітчизняних сільськогосподарських культур для експорту до Республіки Індонезія суттєво збільшився. Якщо досі Україна мала право постачати до Індонезії два типи свіжої продукції рослинного походження - пшеницю та яблука, то відтепер українські виробники можуть ввозити до цієї країни 16 типів. До вищезазначених пунктів додалися: черешня, вишня, цибуля, часник, картопля, морква, ячмінь, кукурудза, жито, житнє та кукурудзяне борошно, сорго, соя та жовтий горох. Відповідно до проведеного аналізу, саме ця продукція має найбільших потенціал на ринку Індонезії, що створює для українських компаній агропромислової галузі нові можливості виходу на перспективні ринки збуту своєї продукції.

Зазначимо, що для експорту до Індонезії зазначеної вітчизняної продукції обов’язковим є отримання Сертифікату про аналіз із зазначенням граничних показників вмісту пестицидів, мікротоксинів, важких металів та бактерій для кожного типу продукції. Такий сертифікат в Україні видає Одеська прикордонна державна контрольно-токсикологічна лабораторія – офіційний орган, сертифікований індонезійською стороною. При цьому експортери повинні мати на увазі, якщо товар постачається в Індонезію вперше, то потрібно зробити аналіз фітосанітарного ризику, який проводиться експертною групою Індонезії. Якщо сільгосппродукція раніше постачалася до цієї країни - такий аналіз не вимагається.

Нагадаємо, що на початку 2016 року Індонезія визнала Одеську прикордонну державну контрольно-токсикологічну лабораторію такою, що відповідає індонезійській системі контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, що дозволило Україні постачати до цієї країни свіжу продукцію рослинного походження. Рішення зареєструвати Одеську прикордонну державну контрольно-токсикологічну лабораторію індонезійська сторона прийняла у січні 2016 року. Реєстрація діятиме три роки - до 21 січня 2019 року.

версія для друку