українська російська англійська
Володимир Лапа взяв участь у роботі семінару щодо попередження захворювань, пов'язаних з харчовими продуктами
19.10.2016 | 19:26
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа взяв участь у роботі Міжсекторального семінару для України «З попередження контролю зоонозних і пов'язаних з харчовими продуктами захворювань», який проходитиме у Києві 19-20 жовтня 2016 року.

Володимир Лапа зазначив, що Міжсекторальний семінар проводиться під егідою Європейського регіонального бюро ВООЗ та за участю Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства аграрної політики та продовольства, Держпродспоживслужби та провідних наукових установ. Захід спрямований на задоволення поточних потреб країни у зміцненні потенціалу в галузі забезпечення готовності і реагування щодо хвороб харчового походження і зоонозних захворювань.

«Міжсекторальний семінар спрямований саме на підвищення обізнаності наших фахівців в управлінні та реагуванні на спалахи, що пов’язані із харчовими продуктами, а також на активний обмін науково-практичними знаннями із експертами ВООЗ та провідними науковцями нашої країни», - додав Голова Служби.

Володимир Лапа також презентував учасникам Міжчекторального семінару роботу Держпродспоживслужби. «Держпродспоживслужба – новий орган. Ми, зокрема, виконуємо функції контролю в сфері безпечності харчових продуктів та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя і у своїй роботі керуємося всесвітньо визнаним принципом «від лану - до столу». Створення Служби в частині харчових продуктів дає можливість забезпечити той контроль, який працює у більшості розвинутих світових країн. Зараз нарешті ми маємо модель, яка є загально прийнятою у світовому масштабі. Це великий виклик і ми зробимо все, щоб відповідати цим світовим вимогам», - зазначив Володимир Лапа.

Крім того, за його словами, в умовах зростаючого антропогенного впливу на навколишнє середовище, різноманітності природних зон та біоценозів території України створюються сприятливі умови для довготривалого існування природно-вогнищевих інфекцій, таких як туляремія, бруцельоз, лептоспіроз, лістеріоз, сказ тощо. Підвищення міграції населення, виявлення нових нозологічних форм, що раніше не зустрічались на території країни (вірусні геморагічні гарячки Кримська, Західного Нілу, Ебола, Каліфорнійський енцефаліт тощо), зростання міжнародної торгівлі продуктами харчування, а також стихійних лих і катастроф, створюють об’єктивні передумови для швидких змін епідемічної ситуації на окремих територіях країни.

«Наша служба, яка поєднала повноваження  Державної санітарно-епідеміологічної служби, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції захисту прав споживачів, продовжує опікуватися здоров’ям людей, у тому числі в боротьбі із зоонозними  захворюваннями. Разом з цим Держпродспоживслужба співпрацює з міжнародними системами оповіщення щодо хвороб, пов’язаних з харчовими продуктами (INFOSAN) та безпечності харчових продуктів та кормів (RASFF), - наголосив Володимир Лапа.

 

версія для друку