Україна у
2016/2017 маркетинговому році у порівнянні з попереднім періодом збільшила
експорт цукру у 33 рази – до 344 тисяч тонн. Такий результат досягнуто завдяки
системній та злагодженій роботі всієї виробничої ланки – від виробників
цукрових буряків до переробників. Про це сказав Міністр агарної політики та
продовольства України Тарас Кутовий у вітальному слові до учасників першого
Міжнародного конгресу для виробників та переробників цукрових буряків, який
сьогодні відкрився у Києві.
«Визначний
момент попереднього року – збільшення у цукровій галузі всіх показників. Це
великі показники, які фактично створюють передумови для подальшого зростання
галузі», - наголосив Міністр.
Українські
аграрії виростили не тільки гарний врожай цукрових буряків, але й якісний.
Покращення якості сировини дало змогу у поточному сезоні отримати 6,9 тонн
цукру з одного гектару, що втричі більше, ніж в 2010 році. Завдяки зростанню
врожайності у 2016 році валовий збір цукрових буряків із площі 290 тис. га
склав 13,2 млн тонн, тоді як у 2000 році таку ж кількість цукросировини було
зібрано із площі у 747 тис. га.
«2016 рік
можна визначити як рік чіткої динаміки. На 25% до попереднього року збільшилися
площі під цукровим буряком, на 30% - виробництво цукросировини, на 40% -
виробництво цукру. Така динаміка вражає, якщо говорити про світову практику», -
зазначив очільник аграрного міністерства.
На
завершення виступу Тарас Кутовий висловив впевненість, що цукрова галузь має
фахівців, здібності і сили щоб рухатися вперед.
«У галузі
дуже амбітні плани – цьогоріч експортувати мільйон тонн цукру. Дуже добре, коли
бажання та амбіції досягаються», - сказав Міністр.