Якщо легально
діючий продовольчий ринок працює з порушенням ветеринарно-санітарного
законодавства, то споживачі можуть звертатися зі скаргою до Державної служби
України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Однак
актуальною для України є й проблема стихійної торгівлі з порушенням
санітарно-гігієнічних вимог, що не лише небезпечно для здоров'я, а й
протизаконно. І, відповідно, питання припинення функціонування таких
несанкціонованих місць продажу продуктів харчування належить до сфери
відповідальності правоохоронних органів.
На цьому наголосив
Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ефірі
радіо «Голос столиці».
«Якщо це офіційні
продовольчі ринки, і мова йде про недостатню ефективність контролю та
лабораторних досліджень, то, безумовно, скаржитися потрібно до Держпродспоживслужби. А якщо це несанкціонована торгівля –
варто звернутися до поліції», - зазначив Володимир Лапа.
За його словами,
споживачі, купуючи продукцію на стихійних ринках, повинні чітко усвідомлювати
всі ризики: «У споживачів має бути певна усвідомленість та культура. Люди
повинні розуміти: якщо ти купуєш з землі, то розраховувати на безпечність
продукції надзвичайно важко. Бо якщо купівля овочів та фруктів на таких ринках
– справа більш-менш прийнятна, то молочних продуктів, м'яса, риби, м’яко
кажучи, ризикована, а особливо у спеку».
За його словами,
продукти мають продаватися на спеціально обладнаних продовольчих ринках, на
яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції.
На таких ринках працюють відповідні спеціалісти, які перевіряють продукцію,
починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами.