Верховна Рада України прийняла в повторному другому читанні і в цілому закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» (реєстраційний № 0906). Таке рішення підтримав 251 народний депутат.
Зазначений закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
За словами Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, базові принципи
європейської системи
державного контролю безпечності харчових
продуктів запрацювали в Україні завдяки Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (№771), однак для забезпечення її повноцінного функціонування важливим було прийняття
ще одного закону – «Про державний
контроль…».
«Вважаємо, що
його схвалення дозволить вивести систему державного контролю за харчовою
продукцією на якісно новий рівень. Прийняття
цього закону дозволить нам наводити
лад на ринку», - наголосив Голова Держпродспоживслужби.
Отже, закон 0906 передбачає ряд новацій у системі держконтролю. Це перевірки операторів
ринку без попередження, фаховий
державний контроль, вичерпний
перелік питань для перевірки, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності
як компетентного органу, так і бізнесу), механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень.
Також документом передбачається запровадження зовнішнього щорічного аудиту
компетентного органу (Держпродспоживслужби), до якого, в тому числі, залучатимуться представники громадськості; обмежується коло осіб, яким можуть
делегуватися повноваження щодо здійснення державного
контролю; запроваджується фіксований
розмір штрафу за відповідний
вид порушення тощо.
Варто зазначити,
що законопроект розроблявся
за допомогою
експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи
контролю безпечності харчових
продуктів в Україні» та
активно підтримувався Єврокомісією.
«Ухвалений закон зменшує адміністративний тиск на добросовісних операторів ринку. Адже, окрім того, що тепер контроль здійснюватиме лише один компетентний орган – Держпродспоживслужба,
запроваджується ризик-орієнтований
підхід до здійснення цього контролю: чим нижчий рівень ризику,
який становить діяльність
конкретного оператора ринку, тим з меншою частотою компетентний
орган перевіряє цього
оператора. Перевірка здійснюватиметься
без попередження, але відповідно
до затвердженого вичерпного
– тобто заздалегідь відомого оператору ринку – переліку
питань. Нового підходу варто побоюватися лише тим операторам, які не приділяють належної уваги безпечності харчових продуктів, їх перевірятимуть
частіше. В результаті всіх цих нововведень
однозначно виграє споживач,
який отримає можливість купувати харчові продукти з високим рівнем безпечності», – зазначила заступник
Керівника Проекту ЄС, старший експерт
з питань європейського законодавства Яна Добідовська.