Вітчизняна система контролю безпечності харчових продуктів стала на крок ближчою до європейської, - Держпродспоживслужба
18.05.2017 | 13:47
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ
 

Верховна Рада України прийняла в повторному другому читанні і в цілому закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» (реєстраційний № 0906). Таке рішення підтримав 251 народний депутат.

Зазначений закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобовязань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За словами Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, базові принципи європейської системи державного контролю безпечності харчових продуктів запрацювали в Україні завдяки Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (№771), однак для забезпечення її повноцінного функціонування важливим було прийняття ще одного закону – «Про державний контроль…».

«Вважаємо, що його схвалення дозволить вивести систему державного контролю за харчовою продукцією на якісно новий рівень. Прийняття цього закону дозволить нам наводити лад на ринку», - наголосив Голова Держпродспоживслужби.

Отже, закон 0906 передбачає ряд новацій у системі держконтролю. Це перевірки операторів ринку без попередження, фаховий державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень.

Також документом передбачається запровадження зовнішнього щорічного аудиту компетентного органу (Держпродспоживслужби), до якого, в тому числі, залучатимуться представники громадськості; обмежується коло осіб, яким можуть делегуватися повноваження щодо здійснення державного контролю; запроваджується фіксований розмір штрафу за відповідний вид порушення тощо.

Варто зазначити, що законопроект розроблявся за допомогою експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та активно підтримувався Єврокомісією.

«Ухвалений закон зменшує адміністративний тиск на добросовісних операторів ринку. Адже, окрім того, що тепер контроль здійснюватиме лише один компетентний орган – Держпродспоживслужба, запроваджується ризик-орієнтований підхід до здійснення цього контролю: чим нижчий рівень ризику, який становить діяльність конкретного оператора ринку, тим з меншою частотою компетентний орган перевіряє цього оператора. Перевірка здійснюватиметься без попередження, але відповідно до затвердженого вичерпноготобто заздалегідь відомого оператору ринку – переліку питань. Нового підходу варто побоюватися лише тим операторам, які не приділяють належної уваги безпечності харчових продуктів, їх перевірятимуть частіше. В результаті всіх цих нововведень однозначно виграє споживач, який отримає можливість купувати харчові продукти з високим рівнем безпечності», – зазначила заступник Керівника Проекту ЄС, старший експерт з питань європейського законодавства Яна Добідовська.

 

 
« повернутись Постійна www-адреса статті:
http://old.kmu.gov.ua/kmu/control/publish/article?art_id=249992109